Onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke Liefde;

7 mei 2021

Liefde, een woord dat elke dag duizenden, misschien wel miljoenen keren over heel de wereld uitgesproken wordt. Uitgesproken…maar wordt er ook naar geleefd? Want wat is liefde eigenlijk?

De mens heeft er al duizenden liedjes over geschreven en gezongen, in toneelstukken uitgebeeld, in films weergegeven en ga zo maar door.

Maar wat betekent dat woord als het niet echt gemeend of beleefd wordt? Wat betekent dat woord als er allerlei voorwaarden aan verbonden worden? Wat betekent het als het verkeerd gebruikt wordt.

Ik bedoel als het gebruikt wordt onder het mom van naastenliefde of als dekmantel voor verborgen agenda’s? En zelfs voor duistere doeleinden, zoals geldelijk gewin? Dan heeft het woord liefde geen juiste betekenis, dan is het zelfs negatief!

Vanuit angst “onvoorwaardelijke liefde” afdwingen

Voorbeeld; Iemand (we gaan hier even voor het gemak van een man uit) is erg bang om ziek te worden en verwacht van zijn omgeving dat deze ter wille van hem bepaalde dingen laat of doet om zijn gezondheid te waarborgen om hem lijden te besparen.

Hoewel de levensstijl die hij er zelf op nahoudt niet écht gezond is, maar hier geen aandacht aan wil geven, is hij toch van mening dat een ander rekening met hem moet houden. Hij wil zich veilig voelen.

Dit ‘veilig willen voelen’ gaat echter ten koste van de gezondheid van de mensen in zijn directe omgeving. Zijn wensen en eisen zijn letterlijk ongezond voor deze mensen.

Voor hem betekent het echter een gebrek aan liefde en zorg van deze personen als ze hem niet dat geven wat hij denkt nodig te hebben om zich veilig te voelen in zijn hoop en vrees gezond te blijven.

Sterker nog; zijn omgeving bestempelt hij als egoïstisch en asociaal als ze niet aan zijn eisen en wensen voldoen, want dat is toch liefde voor je medemens, je doet het toch voor een ander? Is dit allemaal terecht en mag een mens zoiets van zijn medemens vragen?

Onvoorwaardelijke liefde stelt geen eisen Onvoorwaardelijke Liefde zoals zwanen ons laten zien

De werkelijkheid is dat we hier te maken hebben met een persoon die zelf geen verantwoording wil nemen voor zijn eigen leven en zich laat leiden door irreële angsten.

Deze angsten worden alleen maar gevoed door de overtuiging dat hij moet lijden in het aardse leven en dat hij zich hier continu tegen moet beschermen. De wereld is voor hem een enorme bedreiging.

Dood is in zijn overtuiging mogelijk echt dood en daar houd het dan op. Door zijn manier van denken heeft hij een totaal verkeerd beeld van leven en liefde gecreëerd.

Psychische hulp

Deze persoon zou geholpen zijn met psychische hulp voor het oplossen van mogelijke hypochondrie en irreële angsten voor ziek worden.

Angst en het ‘blinde’ koker denken is bij deze man echter zo groot dat in zijn visie het een gebaar van naastenliefde is wanneer de omgeving zich aan zijn eisen van zorgzaamheid voldoet.

Dit allemaal onder het motto dat je dat voor een ander moet doen. ‘Samen’. Psychische hulp en voorlichting over gezonde voeding en een gezonde levensstijl zijn echter wat deze persoon écht nodig heeft.

De genoemde naastenliefde is geen liefde maar gedwongen opoffering, egoïsme en kortzichtigheid. Als de angstige persoon in kwestie oprechte Liefde zou voelen voor het leven, dan zou hij gaan werken aan zelfvertrouwen, zichzelf verdiepen in gezonde voeding, zo nodig wat extra vitamines en mineralen nemen en zo meer.

Kortom hij zou zich innerlijk ontwikkelen, gaan verdiepen en zichzelf sterken tegen de angsten die hem kwellen en zijn naaste medemens niet iets willen afdwingen en lastig vallen met zijn overdreven angst voor lijden en dood.

In feite is deze man zo bezig met angst en lijden dat hij vergeet te leven zoals het bedoeld is.

Zijn medemens kan hém wel onvoorwaardelijk lief hebben, maar heeft tevens de vrije wil om zichzelf onvoorwaardelijke liefde te geven en niet tegen de eigen wil en ten koste van eigen gezondheid aan de verkeerde wensen van de man gehoor te geven.

Michaël

Reacties zijn gesloten.

Dit vind je vast ook interessant

De bocht door - Anna Jasmijn gedicht

De bocht door – Anna Jasmijn

De bocht door –  Anna Jasmijn 18 april 2021 Ik rij op een weg en die weg heeft een bocht en ik kan er niet harder op rijden. Had ik nou maar een snellere auto gekocht dan had ik nu niet zo hoeven te lijden. Want ik ben door die bocht nou m’n overzicht kwijt … Lees meer

Onvoorwaardelijke Liefde en Keuzes met een schilderij van Akiana Kramarik en een gedicht van Hans Stolp

Onvoorwaardelijke liefde en keuzes

Onvoorwaardelijke liefde en keuzes… 20 mei 2021 Worden keuzes wel altijd gemaakt vanuit onvoorwaardelijke liefde, dus vanuit het hart en worden uiteindelijke keuzes wel geaccepteerd door jezelf en de omgeving met onvoorwaardelijke liefde. Of zit er toch vaak een oordeel op. Erger nog; wordt een keuze door andersdenkenden veroordeelt met mogelijk vervelende consequenties, uitsluiting, discriminatie … Lees meer